Mitos Dan realiti Daging Kambing No. 2: Makan Daging Kambing "naik" Darah Tinggi


Punca selalu "naik" darah tinggi adalah kerana kandungan kolestrol yang tinggi. Permintaan makanan baik sup atau apa jua resepi berdaging yang dikatakan "daging kambing" bukanlah menjadi punca selalu naik darah tinggi. Apa yang selalu dihidangkan (jika kita tidak benar-benar bertanya) ialah produk bebiri (sheep) daripada bahagian "mutton" atau "lamb", di mana kadar setiap 3 oz. daging mengandungi 78.2g lemak tepu dan 8.1g lemak (berbanding 63.8g dan 2.6g masing-masing bagi kambing). Produk kambing selalu dirujuk sebagai "chevon" (kambing berumur 7-12 bulan" atau "cabrito/capretto" (kambing 3-6 bulan) manakala daging bebiri "mutton" pula ialah daging bebiri yang sudah tua.

"mamak! sup kambing satu".
"comingggg...sup mutton satu mari...."

No comments:

Post a Comment