Kebaikan Makan Daging Kambing Khususnya Kambing Boer dari Sudut Kesihatan

A. Kandungan nutrisi mengikut USDA Nutrient Database for Standard Reference Release 14 (2001) bagi setiap 3 oz. adalah seperti berikut:
1. Lemak 2.6g
2. Lemak tepu 0.79g
3. Protin 23g
4. Kolestrol 63.8g
B. Mudah dihadam kerana struktur molekul dagingnya yang berbeza.
C. Mengandungi zat besi dan potassium yang rendah.
D. Daging lebih pejaol dan lebih "tender" bila dimasak.
E. Kesemua asid amino yang diperlukan ada tanpa sebarang hormon natau bahan kimia.
F. Bagi menjamin keseluruhan rasa dan nilai nutrisi, kambing Boer hendaklah disembelih pada usia 8-12 bulan. Pada usia ini, dagingnya mengandungi nutrisi yang tinggi, lebih rendah lemak tepu dan kolestrolnya. Dagingnya lebih lembut dan basah.
G. Penggunaan daging kambing ialah 64% daripada jumlah daging merah di dunia.
H. Amalan terbaik ialah makan daging kambing yang berumur 8 bulan ke bawah.

No comments:

Post a Comment